نشخوار ذهنی را چگونه مهار کنیم؟
افکاری که به ذهن ما می آیند و مدام تکرار می شوند. این افکار بسیار آزار دهنده هستند و گاهی احساس می کنیم که کنترل آن غیر ممکن است. در این مقاله با موضوع نشخوار ذهنی، با ما همراه باشید.
نشخوار ذهنی چیست؟
فکر کردن زیاد و بیش از اندازه در مورد احساسات و تجربه های منفی، نشخوار ذهنی است. ذهن دائما اتفاق های منفی را مرور می کند و دست بردار هم نیست. شدت این اختلال می تواند کم تا زیاد باشد. در حدی که می تواند اختلالات روانی دیگر را تشدید سازد و یا این که زمینه مبتلا شدن به آن بیماری ها را فراهم سازد. عوارض این اختلال نیز تنها به روان ما محدود نمی شود بلکه حتی می تواند سلامت جسم ما را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. در کنار این مقاله می توانید مقاله درگیری ذهنی را نیز مطالعه نموده و از مطالب آن بهره ببرید.
دلیل بروز نشخوار ذهنی چیست؟
بروز این اختلال می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. برخی از روانشناسان بر این باور هستند که وجود سابقه ضربات روحی و یا جسمی می تواند در ایجاد نشخوار ذهنی تاثیر گذار باشد. همچنین وجود استرس مداوم که ما قادر نیستیم آن ها را کنترل نماییم نیز می تواند زمینه ساز بروز این اختلال باشد. البته گاهی نیز در افرادی که دارای ویژگی شخصیتی کمال گرایی و یا تمرکز زیاد بر روابط هستند، این اختلال وجود دارد.
همان طور که در بالا گفتیم، ایجاد این اختلال می تواند زمینه ساز بیماری های دیگری چون افسردگی و اضطراب نیز گردد. روانشناسان ارتباط بین نشخوار ذهنی و افسردگی را به دلیل تاثیرات منفی و مخرب این افکار می دانند. زیرا این افکار توانایی و قدرت حل مسئله را از ما می گیرد و باعث ماندگار شدن اختلال افسردگی میگردد. همان طور که می دانیم در بیماری افسردگی، شخص دائما با افکار عدم کفایت و عدم رضایت از خود درگیر می باشد.
آیا نشخوار ذهنی قابل درمان است؟
قطعا پاسخ این سوال بله است. هنگامی که دچار نشخوار ذهنی می شویم، ذهنمان بار ها و بار ها افکار منفی را مرور می کند. اما اگر ما بتوانیم در موقعیتی که ذهنمان در آن گیر افتاده است، به شکل متفاوتی فکر کنیم، شاید موفق شویم این چرخه را متوقف سازیم. برای درک بهتر این مطلب می توانید مقاله ذهن آگاهی را مطالعه نموده و از مطالب آن بهره ببرید.
معمولا افکاری که به هنگام نشخوار ذهنی، ما را آزار می دهند، بیشتر به علت منفی بودنشان است که برای ما ایجاد مشکل می کنند. در چنین شرایطی با منحرف ساختن ذهن خود به طرف افکار مثبت، می توان از این اختلال به نفع خود بهره برد و اجازه مرور و نفوذ بیشتر افکار منفی را از آن گرفت. یکی دیگر از راه کار هایی که به توقف این اختلال کمک می کند این است که در طور یک روز مثلا بیست دقیقه را به فکر کردن نسبت به نگرانی های خودمان اختلاص دهیم و در زمان های دیگر اجازه ورود افکار منفی را به ذهن خود ندهیم. با این کار به خودمان یاد آوری می کنیم که بعدا برای مرور افکار منفی فرصت خواهیم داشت.
چکیده:
یکی دیگر از کار هایی که برای رهایی از نشخوار ذهنی می توان از آن استفاده نمود، تقویت مهارت حل مسئله است. زیرا به هنگام بروز این اختلال، تنها کاری که رخ نمی دهد، یافتن راه حل های منطقی و مناسب برای مشکلاتمان است. بنابراین به جای پرسیدن این که چرا این اتفاق ناگوار رخ داده است، لازم است تمرکز کنیم تا برای حل مشکل ایجاد شده، راه حل درستی پیدا نماییم.
زمانی که احساس کردیم نمی توانیم نسبت به کنترل نشخوار های ذهنی خود موفق عمل کنیم، ضروری است که از یک متخصص و یا روانشناس کمک بگیریم تا اجازه ندهیم که این اختلال زندگی عادی ما را تحت تاثیر قرار داده و همچنین زمینه ساز بروز سایر بیماری های روحی و جسمی در ما گردد.
دیدگاهها (0)