عذاب وجدان یعنی چه و چرا در ما ایجاد می گیرد؟
احساسی که همه ما انسان ها گاهی آن را تجربه کرده ایم. گاهی آن قدر پیچیده بوده که قدرت تفکر درست را از ما می گیرد. در این مقاله با موضوع عذاب وجدان با ما همراه باشید.
عذاب وجدان یعنی چه؟
قطعا برای همه ما پیش آمده است که گاهی کاری را انجام داده ایم، سپس از انجام آن پیشمان شده ایم و احساس بسیار بدی را تجربه نموده ایم. این درگیری ذهنی که در ما ایجاد می گردد، همان احساس عذاب وجدان است. این احساس گاهی می تواند آزار دهنده و ویرانگر باشد. در حالی که گاهی هم سازنده و مفید است و ما را به سمت انجام کارهای مثبت، هدایت می کند. ولی نکته این است که این حس اگر مداوم و شدید باشد، می تواند آسیب های بسیار جدی را به روح و جسم ما وارد نماید. در کنار این مقاله می توانید مقاله احساس گناه را نیز مطالعه نموده و از مطالب آن بهره ببرید.
دلیل ایجاد عذاب وجدان در ما چیست؟
اگر برداشت ما این گونه باشد که داشتن وجدان در زندگی، یک ویژگی مثبت می باشد، اما باید بگوییم که همین ویژگی در برخی از افراد به یک حالت وسواسی و بیمار گونه تبدیل شده است. بنابراین علت وجود بیش از حد احساس عذاب وجدان در افراد می تواند متفاوت باشد.
- افرادی که در زندگی خود اضطراب بسیار زیادی را تجربه می کنند، اعمال خود را دائما ارزیابی کرده و احساس پشیمانی بیشتری خواهند داشت.
- تجربیات دوره کودکی نیز می تواند تاثیر عمیقی روی هر فردی داشته باشد. طوری که حتی تا بزرگسالی و دوران پیری نیز ادامه داشته باشد. بنابراین فردی که در خانواده ای رشد یافته است که همیشه مقصر شناخته شده و مورد سرزنش قرار گرفته است، در سنین بالاتر نیز به علت هر موضوع ناچیزی، احساس عذاب وجدان خواهد داشت.
- یکی دیگر از علت های بروز این احساس، فرهنگ هر جامعه ای است. جوامعی که فرهنگ سخت تری داشته باشند، خیلی از موارد جزئی نیز احساس گناه زیادی را به افراد تحمیل می نماید. حتی فشار های اجتماعی در زندگی فرد نیز می تواند در این امر تاثیر گذار باشد. فردی که به شدت مورد قضاوت قرار می گیرد، احتمال بیشتری وجود دارد که احساس پشیمانی داشته باشد.
- برخی از بیماری های روحی نظیر افسردگی نیز می توانند در ایجاد این احساس در افراد تاثیر گذار باشند. فردی که از بیماری افسردگی زنج می برد، دیدگاه او نیز نسبت به جهان و پیرامونش متفاوت است. به طوری که علت تجربه هر شکستی را به خود نسبت می دهد و از اتفاق های کوچک نیز در ذهن خود یک فاجعه می سازد.
برای کاهش احساس عذاب وجدان در خود چه کنیم؟
همان طور که در بالا گفتیم همیشه احساس عذاب وجدان، منفی نیست و گاهی نیز می تواند مثمر ثمر باشد. مثلا احساس بدی که بعد از یک اشتباه تجربه خواهیم کرد، باعث می شود که در تصمیم گیری های بعدی خود آگاه تر و سازننده تر عمل نماییم. چه قدر خوب می شود که اگر ما یک دفتر چه داشته باشیم و برای همه کار های مثبتمان، از خود قدردانی نماییم. انجام این کار در پایان هر روز به ما کمک می کند تا کمتر روی اشتباهات و شکست های خودمان تمرکز نماییم. ضمن این که باعث می شود دقت ما روی کار های نیک و مثبت خود بیشتر شود. در نتیجه احساس شادی و لذت بیشتری را در زندگی تجربه می کنیم.
چکیده:
اگر بگوییم که ما در زندگی هیچ گاه احساس عذاب وجدان نداشته ایم، شاید درست نگفته ایم. یعنی همه ما در برهه ای از زندگی این احساس را تجربه کرده ایم. حال گاهی اوقات این حس برای ما سازنده بوده و باعث رشد بیشتر ما شده است. در صورتی که گاهی نیز باعث آزار روحی و روانی در ما گردیده است. اما اگر بتوانیم این احساس را کنترل نماییم، از آسیب های وارده به خود بیشتر در امان می مانیم. اما اگر حس می کنیم که نمی توانیم این وجود این احساس را در خود مدیریت نماییم، ضروری است که با یک مشاور و متخصص در این زمینه مشورت نماییم تا از ورود آسیب های بیشتر به خود جلوگیری نماییم.
دیدگاهها (0)