احساس سالم یعنی چه؟ ویژگی های افراد سالم از لحاظ روانی چگونه است؟
برخی از افراد نمی دانند که احساسات خود را چگونه ابراز نمایند و گاهی در این مسئله دچار اشتباه می شوند. در این مقاله در خصوص احساس سالم و نحوه درست بروز آن می گوییم.
احساس سالم یعنی چه؟
همه ما انسان ها دارای احساسات هستیم و این طبیعی است که گاهی دچار هیجانات می شویم. اما هیجانی سالم و به جا است که با تجربه فرد منطبق باشد. برای مثال یک فرد به هنگام ناراحتی و غم، گریه می کند و یا اگر شخصی بی دلیل به او فحاشی کند، او قطعا عصبانی می شود. این ها نمونه بروز احساسات یک فرد نرمال می باشند و هیجانات او از نوع احساس سالم هستند. در کنار این مقاله می توانید مقاله مدیریت احساسات را نیز مطالعه نمایید.
بیان احساسات به روش سالم چگونه است؟
گاهی ما نمی توانیم احساسات خود را به درستی بروز دهیم. برخی از ما انسان ها به صورت رک و بسیار صریح احساسات خود را به زبان می آوریم. در حالی که برخی دیگر از بروز احساسات خود خجالت می کشیم و نمی توانیم به درستی آن را بروز دهیم. در نتیجه دچار بیماری های روحی نظیر افسردگی و اضطراب می شویم. احساسات بخش اجتناب ناپذیر زندگی ما می باشند و نادیده گرفتن آن ها آسیب بسیار زیادی به ما وارد می کند. بنابراین ضروری است که یاد بگیریم چگونه احساسات خود را درست و با روشی مناسب بروز دهیم.
برای بیان احساس سالم چه کنیم؟
- سعی کنید احساسات خود را تجربه کنید. زیاد دیده ایم که خانوده ها به پسر بچه ها می گویند مرد که گریه نمی کند، یعنی به آن بچه تلقین می کنیم که اجازه بروز احساس خود را ندارد. در صورتی که انکار احساسات کار بسیار غلطی است. بلکه باید آن ها بپذیریم و با درک عوامل محرک، آن را به صورت درست ابراز نماییم.
- گاهی اوقات عدم پذیرش ما نسبت به تغییرات محیط اطرافمان، باعث می شود که نتوانیم احساسات خود را به درستی بروز دهیم. برای مثلا مشکلاتی که ممکن است در یک خانواده مانند جدایی والدین ایجاد گردد، باعث می شود که فرزند خانواده احساس طرد شدن داشته باشد، بدون این که بتواند آن را با کسی در میان بگذارد. اما در مورد همه این احساسات می توان گفتگو کرد. زیرا حتما والدین نیز می توانند در مورد بروز این اتفاق با او گفتگو کرده و او را آرام سازند.
- برخی از افراد به هیچ عنوان نقد پذیر نیستند. در حالی که انتقاد سازنده می تواند کمک کند که احساس سالم داشته باشیم و آن را بهتر بروز دهیم. اما هنگامی که فکر می کنیم فقط حق با ما می باشد، در این صورت تمایلی به شنیدن انتقاد دیگران نداریم و به مواجه شدن با آن به شدن عصبانی می شویم.
- گاهی اوقات کسی نیست که بخواهیم از احساساتمان با او حرف بزنیم. بنابراین در این موقعیت بهترین راه این است که احساسات خود را روی یک کاغذ بنویسیم. این کار به آرام تر شدن ما کمک خواهد کرد.
- بین خود و دیگران مرزهایی سالم را تغیین کنید و هر زمان که لازم است نه بگویید. هرگز بر خلاف میل و احساس خود برای دیگران کاری را انجام ندهید. این گونه با خود و احساستان رو راست هستید و این باعث می شود که به احساس شما آسیب وارد نگردد.
بروز احساسات به صورت سالم:
ترس، خشم، ناراحتی، غم و … از جمله احساساتی هستند که وجود دارند و انکار آن ها ممکن نیست. فقط کافی است که آن ها را نادیده نگیرید. مثلا اگر جایی هستید که احساس ترس می کنید، احساس خود را با شخصی مورد اعتماد در میان بگذارید. یا این که اگر دچار ناراحتی و غم هستید گریه کنید و یا در جای خلوتی فریاد بزنید و در نهایت از آن عبور کنید. این کار شما را آرام تر می سازد، بدون این که بخواهید در آن غم یا ناراحتی باقی بمانید.
چکیده:
مهم ترین گام در بروز درست احساس سالم، شناخت احساساتمان می باشد. در حقیقت آگاهی داشتن از آن ها به ما کمک می کند تا بتوانیم به بهترین شکل احساساتمان را بروز دهیم. گاهی برای این کار لازم است که به افکار خود گوش کنیم و یا آن ها را یادداشت نماییم. این کار کمک می کند احساسات خود را بهتر شناخته و در نهایت بتوانیم آن ها را بهتر بروز نماییم.
دیدگاهها (0)