خشم و عصبانیت زود هنگام یعنی چه و چرا در ما ایجاد می گردد ؟
خشم یک واکنش غریزی و گاهی هم ارادی در ما است که در جهت پاسخ به شرایط مختلف و خاص بروز می نماید. در واقع می توان گفت خشم و عصبانیت قسمتی از وجود یک انسان می باشد.
چرا آستانه خشم و عصبانیت در برخی افراد پایین است ؟
همان طور که در بخش های قبلی و قسمت درمان خشم و عصبانیت توضیح داده بویم، خشم مانند دیگر احساسات ما همچون مهربانی ، غم ، شادی و … یک احساس کاملا طبیعی است که در جهت پاسخ به احساس منفی ایجاد می گردد. عوامل بسیار زیادی در ایجاد خشم و عصبانیت ما تاثیر گذار هستند. اما چرا برخی افراد خیلی زودتر عصبانی می شوند یا اینکه دائما فکر می کنند خشمگین و عصبانی هستند؟
بسیاری از دانشمندان معتقد هستند که خشم تاثیر مستقیم بر روی بخش های مختلف بدن مانند مغز، قلب و عضلات می گذارد. همچنین خشم و عصبانیت باعث بالا رفتن فشار خون می گردد. حتی گاهی با علائم روحی مانند استرس ، ناامیدی و زودرنجی نیز خود را بروز می دهد.
عوامل ژنتیکی ، شرایط محیطی ، زندگی شخصی و برخی واکنش های فیزیولوژی می توانند بر میزان آستانه خشم و عصبانیت افراد تاثیر گذار باشند. مسائلی مانند مشکلات مالی ، اضطراب ، افسردگی ، کم خوابی و گرسنگی و … نیز می توانند باعث واکنش های سریع و خشم افراد شوند.
یکی از دلایلی که باعث می گردد زود خشمگین شویم شاید این باشد که مهارت نه گفتن را بلد نیستیم. فکر می کنیم که ما همیشه در حال خدمت کردن به دیگران هستیم و قدرت اینکه در برابر خواسته های خارج از توانمان، نه بگوییم را نداریم.
چگونه خشم و عصبانیت را در خود کنترل نماییم ؟
کمک گرفتن از متخصصین و شرکت در جلسات روان درمانی کمک می کند تا دلیل خشم و عصبانیت در ما ریشه یابی گردد. سپس به وسیله آموزش راه کارهایی همچون روش تخلیه هیجانی درست، چگونگی واکنش در مواقع عصبانیت و یا دارو درمانی ، نسبت به درمان آن اقدام می کند.
- یکی از روش های موثر در کنترل عصبانیت، شمارش معکوس است. با انجام این کار در مواقع بروز خشم می توانید از شماره ده به طور معکوس شمارش نمایید، انجام آن باعث کاهش ضربان قلب شده و گردش خون را نیز آرام تر می نماید.
- روش بعدی تنفس کردن به صورت عمیق است. یعنی از بینی نفس کشیده و از دهان بازدم انجام دهید، این کار را چندین بار انجام دهید و در نتیجه سرعت خشم در شما کاهش می یابد.
- پیاده روی و ورزش نیز به آرامش اعصاب کمک کرده و باعث فروکش کردن خشم در شما می گردد.
- یکی دیگر از راهکارها این است که کلمات آرام بخش را تکرار نمایید. تکرار این کلمات کمک می کند فرصت فکر کردن و درست رفتار کردن را داشته باشید و در کنترل عصبانیت نیز بسیار تاثیر گذار می باشد.
- کمی استراحت کنید و به ذهن خود نیز استراحت بدهید. در نهایت تصویر سازی و تجسم زیبا با جزئیات آرام بخش را انجام دهید.
- گاهی برای روشن شدن مسائل ، خود را گاهی جای طرف مقابل گذاشته و از دید او نگاه کنید. این کار باعث می شود که شما درک درست تری نسبت به قضایا داشته و کمتر خشمگین گردید.
چکیده :
عوامل بسیاری وجود دارد که باعث ایجاد عصبانیت در ما میگردند. این عوامل مانند از دست دادن صبر، نادیده گرفتن زحمات شما ، بی عدالتی ، خاطرات غمگین و خشم آور و … هستند، که بابت بروز خشم و عصبانیت در ما می گردد.
بخش عظیمی از شخصیت ما انسان ها در دوران کودکی مان شکل می گیرد. اگر در آن دوران یاد بگیریم که چطور خشم و عصبانیتمان را کنترل کنیم، یا اینکه چگونه هیجانات منفی درون خود را تخلیه نماییم، قطعا در بزرگسالی کمتر با مشکل مواجه می گردیم.
البته باید به موضوع توجه داشته باشید که سرکوب احساسات در کودکی نیز باعث می شود در بزرگسالی، نتوانید عصبانیت خود را مدیریت نموده، در نهایت خشم خود را به شیوه غلط بروز می دهید.
اگر شخصی در گذشته تجربیات تلخی را تجربه کرده باشد و به هر دلیلی در آن موقعیت نتوانسته باشد خشم خود را بروز دهد، این موضوع باعث می شود خشم های پنهان در او جمع گردد. سپس آن خشم ها در موقعیت های اشتباه با شدت زیاد تری نمود پیدا می کنند. بنابراین مهم است که به کودکان خود یاد بدهیم چگونه خشم و عصبانیت خود را به صورت سالم بروز داده، تا در آینده دچار مشکل نشوند.
دیدگاهها (0)