پیش داوری چیست؟
پا فشاری بدون علت و بدون این که قابل اثبات باشد، همان پیش داوری کردن است. در این مقاله با این موضوع با ما همراه باشید.
پیش داوری یعنی چه؟
داشتن نگرش منفی نسبت به موضوع یا شخصی که حتی دلایلی نیز برای اثبات آن وجود ندارد، در حقیقت همان پیش داوری کردن است. گاهی اوقات برای ما سخت است که یک شخص را بر اساس رفتار ها و ویژگی هایش ارزیابی نماییم. پس خیلی راحت تر است که نظر خودمان را در مورد او بگوییم. مثلا هنگام مواجه شدن با یک فرد چاق، بدون این که سوابق او را بدانیم می گوییم افراد چاق تنبل و بی اراده هستند. یعنی ما بدون این که پیشینه آن فرد را بدانیم، او را مورد پیش داوری قرار داده ایم. در کنار این مقاله می توانید مقاله قضاوت کردن را نیز مطالعه نمایید.
چگونه پیش داوری نکنیم؟
این ویژگی یکی چالش های مهم و پیچیده در جوامع است. زیرا می تواند روی روابط فردی و حتی اجتماعی و فرهنگی شخص تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. حتی داشتن این نوع نگرش ممکن است منجر به عدم درک و پذیرش دیگران گردد. هنگامی که ما از وجود این ویژگی در خود آگاه هستیم، موضوع کمی قابل حل تر می گردد. درک ویژگی پیش داوری و پیامد های مربوط به آن، کمک می کند تا ما رویکردی آگاهانه تر نسبت به وجود آن داشته باشیم. یعنی به نوعی به سمت ایجاد نمودن فضایی سالم تر برای هم زیستی با دیگران حرکت نماییم.
وقتی ما پیش داوری می کنیم یعنی به ویژگی های فردی افراد توجهی نداریم. به جای این که دیگران را به عنوان افرادی منحصر به فرد و با استعداد ها و کیفیت های مربوط به خودشان ببینیم، آن ها را بر اساس تعلقاتشان قضاوت می کنیم. در نهایت ما کمک می کنیم تا فضایی مملو از سوء تفاهم ایجاد گردد. پس برای جلوگیری از این موضوع، لازم است که هر فردی را با خصوصیات و ویژگی های مربط به خود ببینیم و بپذیریم.
عشق ورزیدن به خودمان و لذت بردن از لحظات زندگی ما باعث می شود که بتوانیم به دیگران نیز عشق بورزیم. برای این که از دیگران انتظار داشته باشیم که در صلح باشند، نیاز است ابتدا خودمان آرامش را تجربه نماییم. سپس آرامش ما به دیگران نیز منتقل می گردد. وقتی ما دائما نسبت به دیگران مشکوک باشیم، در حقیقت بازتابی از وجود خود را در آن ها می بینیم. اگر خودمان را انسانی قابل اعتماد ببینیم، تمایل خواهیم داشت تا به دیگران نیز اعتماد نماییم.
برای مقابله با ویژگی پیش داوری چگونه اقدام کنیم؟
یکی از روش های سنجش افکار دیگران، دیدن اقدامات آن ها است. زیرا رفتار هر فردی تفسیری از عمل او دارد. بنابراین نیاز است که روحیه مشارکت و ارتباطات قوی تر را در خود تقویت نماییم. برای این منظور راه های زیادی وجود دارد. مثلا در اشکال مختلف به دیگران خدمت کنیم. یا این که با همسایه های خود معاشرت کرده و در صورت نیاز به آن ها یاری رسانیم. اگر کاری در جهت کمک به دیگران از دست مان بر می آید، دریغ ننماییم. همه این ها نمونه رفتار هایی هستند که باعث می شوند که ما از شایستگی و انصاف در نحوه رفتار با دیگران حمایت نماییم.
چکیده:
برای حل نمودن هر مسئله ای نیاز است که ابتدا آن موضوع را در درون خودمان بررسی کنیم. به این معنی که ابتدا با حل نمودن آن مسئله در درون خودمان، راحت تر می توانیم آن موضوع را در ارتباطات خود نیز حل نماییم. برای انجام این کار کمک گرفتن از مشاورین و متخصصین این امر نیز می تواند بسیار کمک کننده باشد.
دیدگاهها (0)