سرزنش نکردن خود چگونه ممکن می گردد؟
افکاری که به ذهن ما هجوم می آورند و عملکرد ما را زیر سوال می برند و ما را سرزنش می کنند. در این مقاله با موضوع چگونگی سرزنش نکردن خود با ما همراه باشید.
سرزنش نکن!!!
سرزنش کردن خود چیست؟
گاهی اوقات ما دائما خود را زیر سوال می بریم و مدام در حال سرزنش کردن خود هستیم. از رفتار و اعمال خود ایراد می گیریم و از خود راضی نیستیم. در چنین شرایطی دچار نشخوار فکری می شویم. دائم اتفاق های گذشته را تجزیه و تحلیل می کنیم و بخاطر رفتاری که داشته ایم خود را مورد سرزنش قرار می دهیم. حتی بابت اشتباهات کوچک خود شرمنده و ناراحت هستیم و احساس بدی نسبت به خود و اعمالمان داریم.
یکی از مهم ترین علل این ویژگی، کمال گرایی است. افرادی که کمال گرا هستند، هر نوع خطا و نقصی را زنگ خطر می دانند. برای خود قوانین سخت گیرانه دارند و کم ترین خطایی را از خود نمی پذیرند. نقص شدن قوانین آن ها باعث می شود مضطرب شوند و شروع می کنند به نقد کردن خود. در نهایت این سرزنش کردن خود، احساساتی منفی در آن ها ایجاد می کند که بسیار آزار دهنده می باشد. در کنار این مقاله می توانید مقاله سرزنش دیگران را نیز مطالعه نموده و از آن بهره ببرید.
ارتباط افسردگی و سرزنش نکردن خود چیست؟
تجربه کردن شکست بخشی اجتناب ناپذیر در زندگی ما می باشد. شکست و نا کامی ناخوشایند است، اما نمی توان آن را انکار کرد. این بخشی از حقیقت زندگی است که در کنار موفقیت ها، گاهی شکست را نیز تجربه کنیم. حال واکنش ما در برابر این شکست می تواند متفاوت باشد. یعنی می توانیم انگیزه خود را از دست بدهیم، خود را دائم سرزنش کنیم تا به افسردگی دچار گردیم. افرادی که خود را سرزنش می کنند، آسیب پذیر تر هستند و بیشتر در معرض مبتلا شدن به بیماری افسردگی قرار می گیرند. آن ها تصور می کنند که بی کفایت هستند و در نهایت بیشتر دچار نا امیدی می شوند. اما با کمی تامل می توان این مسئله را مدیریت نمود و برای جبران آن شکست اقدام کرد.
نقش والدین در سرزنش کردن خود:
برخی اوقات والدین از سر دلسوزی و مهربانی ناخواسته باعث می شوند که کودک دچار ویژگی خودسرزنش گری گردد. افراط و یا تفریط هایی که آن ها در خصوص کودکان انجام می دهند، باعث می شود که کودک بسیار کمال گرا و یا بدون اعتماد به نفس پرورش یابد. به جای این رفتار اشتباه می تواند روی عزت نفس کودک تمرکز کرد. فردی که از عزت نفس کافی برخوردار باشد، توانایی ها و مهارت های خود را می شناسد و به آن ها ایمان دارد. اگر اشتباهی نیز از او سر بزند، احساس شکست نمی کند و نا امید نمی شود. حتی اگر با چالش های زندگی رو به رو گردد، با آرامش و اعتماد به نفس به مدیریت و کنترل شرایط می پردازد. در کنار این مقاله می توانید مقاله مهارت های خودمدیریتی را نیز مطالعه نمایید.
چکیده:
افرادی که خود را سرزنش می کنند، باور های منفی و غلط نسبت به خود و اشتباهاتشان دارند. هر نوع اشتباهی برایشان غیر قابل پذیرش می باشد. اگر ما بتوانیم روی افکار خود تمرکز کنیم و افکار مثبت را در ذهن بپرورانیم، افکار منفی جایی برای ماندن پیدا نمی کنند و کم رنگ و کم رنگ تر می گردند. بنابراین بسیار مهم است که بتوانیم از افکار آزار دهنده و نشخوار ذهنی دوری کنیم و اگر احساس می کنیم که نمی توانیم این افکار را مدیریت کنیم، کمک گرفتن از یک مشاور در این مسیر می تواند بسیار کمک کننده باشد.
دیدگاهها (0)