قضاوت کردن یعنی چه؟ چگونه دیگران را قضاوت نکنیم؟
در لغت قضاوت به معنی داوری کردن است، ولی در واقع قضاوت محصول تفکر ما بوده که یکی از خصوصیات ما انسانهاست و در بسیاری مواقع به صورت ناخودآگاه آن را انجام می دهیم.
قضاوت کردن چیست؟
قضاوت نوعی مکانیسم دفاعی در ذهن ما بوده که در اغلب اوقات نیز به صورت ناخودآگاه انجام می گردد. حتما برای شما هم پیش آمده که قضاوت های نادرست دیگران در مورد شما ، تاثیر مخربی روی روح و روانتان گذاشته و به شما آسیب وارد نموده است. خیلی از افراد پس از دیدن رفتارها و یا شنیدن حرفهایی که با عقاید آنها مطابقت ندارد، شروع می کنند به قضاوت دیگران. آن ها خود را مانند یک قاضی دانسته و فکر می کنند که حتما باید در خصوص دیگران اظهار نظر کنند. گاهی اینقدر به این عمل عادت کرده اند که این کار برایشان کاملا طبیعی و حق به جانب به نظر می رسد. آنها به خود حق می دهند که در هر شرایطی می توانند دیگران را مورد قضاوت قرار دهند.
چرا دیگران را مورد قضاوت کردن خود قرار می دهیم؟
برخی از عوامل هستند که باعث تشدید شکل گیری قضاوت می شوند عبارتند از حسادت ، احساس سرخوردگی ، عادت کردن به قضاوت ، درک نداشتن ، ظاهربین بودن ، احساس خود برتری نسبت به دیگران و …
اگر پیش از شناخت و بررسی دقیق ، خود یا دیگران را مورد قضاوت قرار دهیم، این کار در واقع نوعی واکنش دفاعی ما است که نامش همان قضاوت گری است که باید تا می توان از آن پرهیز نمود. مثلا برای اولین بار شخصی را می بینیم ، ذهن ما سریع شروع می کند به قضاوت او که آیا این شخص قابل اعتماد می باشد؟ تحصیلات او چقدر است؟ وضعیت اجتماعی او چطور است؟ و از این قبیل سوال ها که همه اینها به صورت ناخودآگاه در ذهن ما شکل می گیرند و باعث می شوند ما نسبت به آن شخص دچار پیش داوری گردیم.
گاهی از این پیش داوری در جهت سنجیدن رفتار خود استفاده می کنیم. بنابراین می توان گفت قضاوت همیشه هم جنبه منفی نداشته و باعث می شود دقت بیشتری جهت انتخاب افرادی را برای معاشرت با خود بر می گزینیم، داشته باشیم.
اما نکته مهم اینجاست که از قضاوت عجولانه کاملا پرهیز نمایید. هنگامی که سطح فکری ما محدود به برخوردهای انسان های اطراف ما شود، به مرور زمان به جای تمرکز کردن بر رشد شخصیتی خودمان ، این ضعف خود را در جهت منفی به کار برده و بدون شناخت کافی دیگران را راحت مورد قضاوت قرار می دهیم.
چطور عادت قضاوت کردن را ترک نماییم ؟
- سعی کنید بیشتر دیگران را درک نمایید. می توانید با شخصی که مورد قضاوت قرار گرفته ابراز همدری نمایید. شاید دلیلی برای انجام کار خود داشته است.
- هز زمان که فکر قضاوت کردن به ذهنتان رسید ، کمی مکث کنید. هنگامی که شما در آن زمان افکار خود را متوقف می کنید با این کار شما کنترل ذهن را به دست می گیرید. بنابراین ذهن کم کم یاد می گیرد که قضاوت کردن را ترک نماید.
- نقاط قوت دیگران را بیشتر ببینید. وقتی نقاط مثبت دوستان یا کسانی که شما دوستشان دارید، را بشناسید، این باعث می شود از قضاوت های عجولانه در خصوص آن ها پرهیز کنید. در نهایت خصوصیات مثبت آن ها در نگاه شما پر رنگتر می گردند.
- اگر کاری برای کسی انجام داده اید آن را فراموش کنید. به این صورت سطح توقع شما از دیگران پایین آمده و این طور فکر نمی کنید که آن ها مدیون شما هستند. حتی به این فکر کنید که دوستانتان در حق شما چه کارهای خوبی کرده اند و تمرکز خود را روی این قضیه بگذارید.
- قبل از قضاوت کردن کمی با خود فکر کنید. از خودتان بپرسید آیا من تمام حقایق مربوط به آن شخص را می دانم که او را مورد قضاوت قرار داده ام؟ یا اینکه آیا مطمئن هستم نگرش من نسبت به او کاملا صحیح است که او را قضاوت می کنم؟ و از این قبیل سوال ها که چالشی در ذهن شما ایجاد می کند که نتوانید به راحتی دیگران را مورد قضاوت خود قرار دهید.
چکیده :
آیا تاکنون به این فکر کرده اید که می توانیم جهان هستی را همان طور که هست مشاهده کرده و نظاره گر آن بوده و آن را بپذیریم. اگر این کار را انجام دهیم، باعث می شود تمام تمرکز خود را روی زندگی و هدف خود گذاشته و به سوی موفقیت پیش برویم. اگر بتوانیم نگرش خود را در مورد جهان و مخلوقات آن تغییر دهیم و سعی کنیم همه چیز و همه افراد را با عشق بنگریم، نگرش مملو از عشق ما ، ارتعاشی ساطع می کند که زندگی را برای ما سرشار از نعمت ، شادی و سلامتی می نماید.
دیدگاهها (0)