بلوغ عقلانی یعنی چه؟ نشانه های آن کدامند؟
توانایی تصمیم گیری درست و جامع بدون هیچ وابستگی، نشان از آن می دهد که شخص به بلوغ عقلانی و فکری رسیده است.
بلوغ عقلانی یعنی چه؟
هنگامی که فردی به بلوغ فکری می رسد، او قدرت این را دارد که بدون وابستگی به دیگران، بهترین و منطقی ترین تصمیمات را اخذ نماید. همچنین او برای زندگی اش برنامه ریزی دارد و قدرت تجزیه و تحلیل صحیح مسائل مختلف را خواهد داشت. ضمن این که در مقابل تصمیم گیری های خود نیز مسئولیت پذیر است و به صورت یک فرد بالغ و عاقل رفتار می نماید. همچنین او در شرایط مختلف زندگی، رفتار هایش سنجیده هستند و به شکل شتاب زده عمل نمی کند. در کنار این مقاله می توانید مقاله بلوغ اجتماعی را نیز مطالعه نموده و از آن بهره ببرید.
نشانه های بلوغ عقلانی چیست؟
فردی که به بلوغ عقلانی رسیده است مسئولیت تمامی تعهدات و رفتار های خود را می پذیرد و به هنگام بروز مشکلات، بهانه تراشی نمی کند. بلکه او به دنبال راه حل برای حل چالش ها می گردد. این فرد بر نظرات افراد دیگر، تکیه نمی کند و خودش به صورت مستقل فکر کرده و مسائل مختلف را تجزیه و تحلیل می نماید. زیرا او هنگام تصمیم گیری هایش، تمامی جوانب را می سنجد و از عواقب آن ها آگاه است. در کنار این مقاله می توانید مقاله استقلال ذهن را نیز مطالعه نمایید.
فرد بالغ، احساسات خود را به خوبی مدیریت می کند و به جای عصبانیت و پرخاشگری، با منطق و آرامش با مسائل مختلف روبه رو می گردد. ضمن این که او می تواند ارتباطات سازنده و موثر با دیگران برقرار نموده و همچنین قادر به درک احساسات دیگران نیز است. یعنی از ویژگی همدلی نیز برخوردار است و در مواقع مختلف، به جای قضاوت نمودن، از خود صبر و حوصله کافی نشان می دهد.
یک فرد بالغ از نقاط ضعف و قوت خود به خوبی آگاه است و همچنین به دنبال شناختن و ارتقای مهارت های خودش است. او در برابر تغییرات، انعطاف پذیر است و به راحتی خود را با شرایط مختلف وفق می دهد. چنین فردی از ویژگی تعهد و وفاداری نیز برخوردار است و در مقابل دیگران بسیار قابل اعتماد می باشد.
عوامل موثر در بلوغ عقلانی کدامند؟
تحقیقات نشان داده است که به طور کلی آقایان دیرتر از خانم ها به بلوغ فکری می رسند. با این حال برخی از عوامل هستند که در زمان اتفاق این بلوغ نقش خواهند داشت. ژنتیک یکی از این موارد است. یعنی برخی از افراد به طور کلی زودتر از دیگران به این بلوغ می رسند. مورد بعدی خانواده و محیطی است که فرد در آن رشد و پرورش یافته است. زیرا بسیاری از مهارت های عاطفی و ذهنی او در محیط خانواده شکل خواهد گرفت. اما باید بگوییم که در نهایت تجربیات زندگی هستند که می توانند تاثیر بسیار زیادی بر بلوغ عقلانی افراد داشته باشند. یعنی نوع زندگی و تجربه های چالش بر انگیز و چگونگی مواجهه شدن فرد با مشکلات مختلف بر بلوغ فکری او تاثیر گذار می باشد.
چکیده:
به طور کلی بلوغ عقلانی یک فرد نقش بسیار مهمی روی زندگی و موقعیت های اجتماعی او خواهد داشت. یعنی او در موقعیت های مختلف زندگی مانند شغل، ازدواج، جامعه و غیره موفق تر عمل می کند. چون او قدرت حل و فصل در برابر چالش های زندگی را دارد و در فعالیت های گروهی مشارکت های سازنده و فعال خواهد داشت. زیرا این فرد در برقراری ارتباطات سالم و پایدار موفق تر است. همچنین او هر جایی که حضور داشته باشد می تواند محیط را آرام و مملو از احترام نگاه دارد. بنابراین در این مقاله می توان درک نمود که بلوغ عقلانی فرآیندی بسیار مهم و ارزشمند در جهت رشد و تعالی شخص بود و در جهت دهی مسیر زندگی او بسیار تاثیر گذار خواهد بود.
دیدگاهها (0)